De productie van kunststof

Zwaar bouwmateriaal Blog

Altijd al willen weten wat kunststof precies is en waar het nou van gemaakt wordt? Zou u willen weten wat de verschillende productiemethodes zijn? En wat voor soort producten er mogelijk zijn? Aarzel dan niet en lees verder, want ik doe het hier uit de doeken.

Wat is kunststof?
Kunststof heeft ook een makkelijkere andere benaming, genaamd: plastic. Heel simpel inderdaad. In het Engels is het de gebruikelijke benaming voor kunststof. En deze naam komt meermaals terug in allerlei soorten materialen. Denk bijvoorbeeld eens aan de thermoplasten. Kunststof of plastic is een organisch materiaal dat bestaat uit zeer grote moleculen die weer ontstaan zijn door synthese van grondstoffen. Een synthese is een reactie die weer een nieuwe stof laat doen ontstaan. Deze stoffen gaan covalente of ionaire bindingen aan en vormen kirstallijne stoffen of amorfe. 

Verschillende soorten
Er zijn drie verschillende soorten kunststof. De eerste noemen we Thermoplasten waar we het eerder ook al even over hebben gehad. Door druk en warmte wordt dit vloeibaar en worden dan in een gietvorm gedaan. En kan ook geregeld gerecycled worden. Dan als tweede en derde hebben we Thermoharders en Elastomeren. Deze kunt u niet recyclen en maar eenmaal gebruiken. Dus er kan eenmaal een product van gemaakt worden en daarna is het echt klaar. Want als u deze materialen opnieuw verhit leidt dit namelijk tot ontbinding.Tegenwoordig wordt soms ook wel kunststoffen versterkt. door inbedding van glazvezel. 

Waar komt u allemaal kunststof tegen?
Eigenlijk komt u bijna overal wel kunststof tegen. In de loop der tijd hebben kunststoffen overal wel een functie in. En wordt vaak overal in toegepast. Zoals tuinmeubelen. Vroeger werd daar hout voor gebruikt maar in de loop der jaren gebruiken ze daar steeds vaker kunststof voor. Stenen in plaats van tegels, leer in kleding, verpakkingsdozen en flessen in plaats van glas. Zoals drinkflessen. Alles is bijna kunststof. Kunststoffen zoals Epoxy worden gebruikt bij vloerafwerkingen. PVC wordt ook wel gebruikt maar de toepassing hiervan vindt men vaker in kozijnen terug. 

Wat zijn de verschillen?
Of er nog verschillen zijn in kunststof? Behoorlijk wat. Er zijn zoveel verschillende kunststoffen. Bijvoorbeeld Cellulose, rubber en PLA (polymelzuur) Deze benamingen vallen onder: Natuurlijke polymeren. Dan heb je ook nog de onnatuurlijke polymeren, een aantal voorbeelden daarvan zijn: Aramide, Bakaliet, Nylon, Polyester. Waarschijnlijk zal het u niet onbekend in de oren klinken. Zoals al eerder gezegd komt u het overal tegen. Langs de weg, in de auto, in de supermarkt: u kunt het zo gek niet bedenken of er is wel plastic in verwerkt. Interessant gegeven gezien de alledaagsheid van deze kunststof!

Benieuwd naar een bedrijf die zich specialiseert in kunststofproductie zoals kunststof spuitgieten, neem dan een kijkje bij De Jong & Maaskant

Delen

4 januari 2017

Bouwfouten voorkomen met Jan

Dag lezers, mijn naam is Jan Klever, ik ben 69 jaar oud, met pensioen en naar volle tevredenheid woonachtig in Purmerend, Noord-Holland. Tot voor kort was ik beroepsmatig actief in de bouw – en daar heb ik nogal wat meegemaakt. Hoewel veel projecten veilig verliepen, stuitte ik af en toe op situaties die, met een beetje pech, heel anders hadden kunnen aflopen. Kleine fouten hebben mogelijk catastrofale gevolgen. Daarom ben ik deze blog begonnen. Ik geef hier voorbeelden van situaties in de bouw die verkeerd zijn afgelopen óf verkeerd kunnen aflopen. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een steeds veiliger wordende werkomgeving. De tips zijn handig voor beginners, maar ook voor professionele werkers. Doe er je voordeel mee!